Hoe word je vrachtwagenchauffeur

Hoe word je vrachtwagenchauffeur

Hoe word je een vrachtwagenchauffeur? Alles wat je moet weten
 
Heel goed dat je er over nadenkt om vrachtwagenchauffeur te worden! Voordat het zo ver is, zijn er wel enkele stappen die je moet volgen om uiteindelijk een vrachtwagen te kunnen besturen. Wat is belangrijk om te weten over het C-rijbewijs? En wat is code 95? Stap voor stap leggen wij je uit wat jij moet weten.

Stap 1: Oud genoeg zijn en je rijbewijs hebben

Voordat je een vrachtauto rijbewijs C met code 95 kunt aanvragen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet je in bezig zijn van een rijbewijs B. Ook moet je voor de aanvraag van het C rijbewijs minimaal 18 jaar oud zijn. Als allerlaatste moet je medisch goedgekeurd zijn. Hiervoor moet je een gezondheidsverklaring indienen en je laten keuren door een gecertificeerde arbodienst of door een bedrijfsarts. Als je goedgekeurd bent krijg je een Verklaring van geschiktheid.

Voordat we uitleggen welke stappen je verder moet ondernemen, geven we hieronder een overzicht van examens die je moet behalen voordat je als vrachtwagenchauffeur aan het werk kan. Laat je hier niet door afschrikken, maar gebruik deze lijst om een duidelijk overzicht te hebben:

– Examen Vrachtauto rijbewijs – theorie deel 1, Verkeer en Techniek (RV1)
– Examen Vrachtauto rijbewijs met code 95 – theorie deel 2, administratie (V2C)
– Examen Vrachtauto rijbewijs met code 95 – theorie deel 3, administratie (V3C)
– Vakbekwaamheid C1/C Praktische toets (VPTC1/VPTC)
– Vakbekwaamheid C Toets besloten terrein (VPBC) of Toets simulator C
– Examen Vrachtauto C praktijk (C)
Bron: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/vrachtauto/vrachtautorijbewijs-halen/rijbewijs-c-met-code-95.htm

Stap 2: Het halen van een vrachtwagenrijbewijs

Je moet in het bezit zijn van je rijbewijs C. Dit wordt ook een groot rijbewijs genoemd.
Nu zijn er nog wel twee soorten C rijbewijzen:
– C-rijbewijs: voor chauffeurs van vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kilogram.
– C1-rijbewijs: voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen 3.500 en 7.500 kilogram.

Stap 3: Code 95 behalen

Alleen een rijbewijs is niet genoeg om beroepsmatig aan de slag te kunnen als vrachtwagenchauffeur. Je moet ook in bezit zijn van Code 95. Dit is een basiskwalificatie. Nadat je bent geslaagd voor de examens en toetsen, kan je code 95 bij laten schrijven op je rijbewijs.

Heb je binnen 2 jaar alle theorie-examens, de toetsen en het praktijkexamen behaald? Fantastisch, er wordt nu een Verklaring van Rijvaardigheid én een Verklaring van Vakbekwaamheid naar de RDW gestuurd. Deze verklaring is 3 jaar geldig.

Mocht je meer informatie willen, of wil je weten of je ergens een vrijstelling voor kan krijgen? Raadpleeg dan de website van het CBR.
https://www.cbr.nl/nl.htm

Reacties zijn gesloten.