Verschillende soorten logistiek

Verschillende soorten logistiek

Logistiek

Het organiseren, uitvoeren en besturen van een bepaalde goederenstroom. Het begint bij het inkopen van grondstoffen en/of halffabricaten en eindigt bij het afleveren van het voortgebrachte product(en) bij de klant. Wil je weten of het hele logistieke proces goed is gegaan? Vraag jezelf dan af of de juiste dingen, op de juiste tijd, op de juiste plaats zijn terecht gekomen. Daarbij ook lettend op de hoeveelheden tegen minimale kosten. Kan je op al deze vragen een positief antwoord geven, dan kan je stellen dat het logistieke proces goed is verlopen.

Soorten logistiek

Het is een breed onderwerp en kan dus in verschillende soorten worden onderverdeeld. Elk proces van begin tot eind is een aparte tak van de logistiek. Eerst koop je een grondstoffen en/of halffabricaten in, om vervolgens met meerdere van deze grondstoffen en/of halffabricaten een product voort te brengen. Deze lever je dan aan een klant, maar is deze er niet tevreden mee dan kan hij of zij deze meestal retourneren.

Inkooplogistiek
Bij de inkoop gaat het om het proces van het inkopen van grondstoffen en/of halffabricaten en de transport hiervan. Het moet duidelijk zijn wat de leverancier moet transporten, het moet duidelijk zijn wat de kosten ervan zijn en wanneer deze spullen arriveren. Inkoop is heel belangrijk voor een bedrijf. Loopt de inkoop niet goed, dan loopt het hele proces niet goed. Daarom is het zaak om een leverancier te zoeken die en betrouwbaar is en ook voordelig is.

Productielogistiek
Productie is het voortbrengen van producten met de ingekochte grondstoffen en/of halffabricaten. Het doel is om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, maar er moet ook rekening worden gehouden met verspillingen. Met verspillingen worden grondstoffen bedoelt die weggegooid kunnen worden en het niet effectief indelen van de tijd.

Distributielogistiek
Nu wordt het eindproces ingezet. Het voortgebrachte product wordt nu getransporteerd van de fabriek naar de klant. Meestal is dit een winkel, die het dan weer aan de consumenten gaat proberen te verkopen. Het gaat in dit proces, dus echt om het vervoeren van het product naar de afnemer.

Retourlogistiek
Na het afleveren bij de winkel lijkt het proces te zijn voltooid, maar wat als er een product niet voldoet. Die wordt dan geretourneerd en kan hopelijk nog gerepareerd of hergebruikt worden. Als je bij de Albert Heijn een krat bier koopt kan je, nadat je ze leeggedronken heb ook retourneren. Je krijgt er statiegeld voor terug en de fabriek kan de flesjes recyclen om er vervolgens weer wat nieuws van te maken.

Reacties zijn gesloten.